На Золочівщині завершився літній табір для дітей "Свята Софія"


Літні канікули – найцікавіша пора для дітей, час захоплюючих пригод і поїздок, нових знайомств та зустрічей. Наскільки цей відпочинок стане для них активним, пізнавальним, пам’ятним, багато в чому залежить від організаторів програм відпочинку. Серед великої кількості різноманітних пропозицій, саме християнські табори набувають все більшої популярності. Участь церкви в позашкільних дозвільних заходах - особливо позитивний приклад співпраці церкви і держави у сфері виховання молодого покоління.
Під час відпочинку найлегше звернутися до сердець людей, тому християнський табір можна назвати однією з найефективніших форм катехизації. Дозвілля допомагає загострити увагу і помістити Бога у центрі нашого життя, виявляти християнські цінності по відношенню до людей навколо нас. Власне, дитячий християнський табір - як організована форма повноцінного відпочинку, впливає на усі сфери дитячого розвитку.
Перший дитячий християнський табір «Свята Софія» організований парафію Св. Софії УАПЦ м. Золочів відбувся в період з 1 по 5 серпня 2016 року на базі ДПЗВ «Сокіл», що розташований у сосновому ліс на віддалі 3 км від с. Сасів, Золочівського району Львівської області. Духовний наставник «Святої Софії» - священик Василь Саган, Золочівський декан УАПЦ.
Усі складові змістовного християнського відпочинку допомогли дітям оновити тілесні і духовні сили. Позитивного результату вдалося досягти саме через зміну видів та форм діяльності.
Так, за період табірної зміни діти мали змогу бути присутніми на Божественній Літургії, приступати до Сповіді та св. Причастя, спільно молитися зранку та дякувати Господеві за прожитий день ввечері. Діти охоче ставили запитання священикам безпосередньо, а також з допомогою скриньки «Запитай у священика».
Завдяки злагодженій роботі вихователів-волонтерів, з дітьми проводились різноманітні творчі майстер-класи (куратори Джула Л.Р. та Петрів Г.П.), творчі завдання організаційного характеру (куратори Дудар Х.Т. , Мельник Н.Й.), години спілкування на християнську тематику (куратори Фірак У.І. та Фірак О.І), заняття в художньому гуртку аплікації та малюнку (кураор Городецька Н.Р.),тренінги (куратор Ясіновська Х.Ф.), спортивні змагання та ігри (куратор Буй І.П.) , історично- екскурсійні лекції (куратор Ходачок О.В.)
Любов до рідної землі – це Господнє благословення. Інколи ми шукаємо в світах дивних див, їдемо поклонитися Cвятим місцям за тисячі кілометрів, разом з тим мало знаємо про Cвятині та історію рідного краю.
Тема табору «Свята Софія» в 2016 – «Святині Надбужжя». Учасники християнського гурту мали змогу побувати в храмах УАПЦ с. Єлиховичі, с. Городилів, с. Сасів, с. Колтів, с. Хмелева, с. Верхобуж, с. Кругів, с. Підгірці. Діти відвідали монастир на Святій горі біля с. Ушня, Підгорецький монастир та замок в с. Підгірцях.

Усі екскурсії мали духовний супровід священиків УАПЦ – о.Василя Сагана, о.Юрія Юречка, о.Ореста Галана, о.Івана Гірняка, о.Михайла Фарелетича, о.Андрія Куліцького. Кожна така екскурсія – привід до написання окремих статей –доповідей прикріплених сотнями цікавих фактів, думок і вражень. Приклад любові та молитви, підкріплений Божим словом – дієвий виховний вплив та особистість, що розвивається. Церква допомагає молодому поколінню пізнати християнські цінності, керуватися ними у життєвих ситуаціях.
Такий змістовний відпочинок не можливо було організувати без сприяння та співпраці з керівником Відділу освіти Золочівської РДА Бартошиком В. З.
Організатори висловлюють щиру подяку директору ДПЗВ «Сокіл» Андрейко І.В. ,а також усім працівникам – Заяць О., Гетьманчик І., Дячишин О., Баран Н.,Твердохліб Т., Гаврак Н., Буй І., Гавришко С. а також водієві Борисяку М., а також завідувачам Народних домів та бібліотекарям с.Хмелева, с.Колтів, с.Верхобуж та с.Кругів за змістовні екскурсії закладами, цікаві доповіді та спілкування.

Божествений заклик до праці включає потребу у відпочинку. Діти відпочили та набралися сил перед початком навчання в школі, пізнавали Бога у вірі та любові, задоволені та чекатимуть зустрічі знову!


Куратор проекту християнський табір «Свята Софія», вчитель Золочівської ЗОШ I-IIIст.№2 Мельник Н.Й.