У Золочеві молитвою вшанували пам'ять жерт масових розстрілів НКВС


26 червня 2016 року священники Золочівського деканату УАПЦ, парафіяни, жителі міста розпочали вшанування днів пам’яті жертв розстрілів в’язнів у тюрмах Західної України. В капличці-пам’ятнику біля Золочівського замку поминальні заходи розпочалися панахидою за померлими в муках. Історична правда звучала з уст священника Юрія Юречка, який детально описав події, які мали саме у Золочівській тюрмі – кількість загиблих, їх прізвища, життєві історії…
Велично звучали твори духовної музики у виконанні вокальної формації «Левит» ( кер. отець Орест Галан) та парафіяльного хору церкви Святої Софії м. Золочів ( кер.Неля Мельник).
День пам’яті завершився подячним словом о. Василя Сагана та колективним виконанням «Боже, великий,єдиний».

75 роковини розстрілів у тюрмах НКВД у червні-липні 1941 року.
Сторінки української історії позначені численним кривамими подіями 20 ст. Початок Другої світової війни… Червень 1941 року. На Галичині цей час врізався у пам'ять не лише нападом нацистської Німеччини, але й кривавими розправами, вчиненими нібито своєю ж державою в тилу. Йдеться про досі нечуване явище, навіть у практиці Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД) СРСР - масові розстріли політичних в'язнів у тюрмах Західної України протягом кінця червня - початку липня 1941 року. У більшості випадків навіть не викладали звинувачень, проте упевнено називали причетними до ОУН, шпигунами, диверсантам - тобто особами, котрих належить розстріляти. Українців розстрілювали за те, що вони українці.
На території Золочівського замку також відбулися масові розстріли в’язнів. Ця подія назавжди увійшла в історію Золочівщини та неоминула своєю увагою її жителів.