Митрополит Макарій відмовляється від звання почесного громадянина Львова


6 січня 2019 року у Константинополі (Стамбулі) у патріяршому храмі св. Георгія Побідносця Вселенський Патріярх Варфоломій урочисто вручив ТОМОС для Православної церкви в Україні.

Проте, на цій знаковій події для християн України не були присутні колишні глави УАПЦ та УПЦ КП - Митрополит Макарій та Митрополит Філарет.

Митрополит Макарій пояснив свою відсутність у Константинополі через непокору колишнього Патріарха УПЦ КП, а сьогодні Митрополита ПЦУ Філарета, який не бажає прийняти визаний Вселенською Патріярхією митрополичий устрій Православної Церкви в Україні. Саме  небажання зняти патріярший куколь і стало причиною відсутності архієреїв 6 січня у Константинополі.

Митрополит Макарій, визнаючи рішення Матері-Церкви відмовляється від пропозиції мера Львова п. Андрія Садового щодо отримання звання почесного громадяна Львова разом із Митрополитом Філаретом, який ігнорує рішення Вселенської Патріярхії.

Владика Макарій є одним із перших священослужителів України, який 30 років тому став на шлях розбудови Незалежної Помісної Автокефальної Православної Церкви, проголосивши у жовтні 1989 року відхід від РПЦ та приєднався до відродженої 19 серпня 1989 р. УАПЦ.

На думку Митрополита Макарія, кожний свідомий українець, зокрема священик і єпископ, був зобов'язаний 15 грудня 2018 року зробити правильний вибір щодо створення Православної Церкви в Україні, за яку десятки єпископів і тисячі священиків та мирян віддали своє життя. Такі речі потрібно робити свідомо і не чекати державної нагороди, бо найбільша вдячність є від наших молільників на небесах, що життя своє поклали задля цієї мети, яка офіційно завершилася 6 січня 2019 року у Константинополі у патріяршій церкві св. Георгія Побідоносця на Фанарі.