В Успенському храмі м. Львова відбулась архієрейська хіротонія архімандрита Гавриїла (Кризини) на єпископа Рівненського і Волинського


     У 14-ту неділю після П'ятидесятниці, 2 вересня 2018 року, у кафедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Львова відбулись дві знаменні в сучасній історії УАПЦ події: архієрейська хіротонія архімандрита Гавриїла (Кризини) на єпископа Рівненського і Волинського, керуючого Рівненсько-Волинською єпархією (рішення Архієрейського Собору від 25 липня 2018 року), а також урочистості з нагоди прославлення Ставропігійської Чудотворної ікони Божої Матері «Одигітрія», день вшанування якої було визначено в місяцеслові церковного календаря УАПЦ восьмого січня, у свято Собору Пресвятої Богородиці (рішення Архієрейського Собору УАПЦ від 30 січня 2018 року).

     Урочистості очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Макарій, Предстоятель УАПЦ, у співслужінні Високопреосвяннішого Тихона, архієпископа Тернопільського і Бучацького, керуючого Тернопільською та Одесько-Чорноморською єпархіями, Преосвященнішого Віктора, єпископа Мукачівського і Карпатського, керуючого Карпатською єпархією, Преосвященнішого Бориса, єпископа Херсонського і Миколаївського, керуючого Таврійською єпархією, духовенства кафедральних соборів м. Львова та м.Тернополя, Львівської, Тернопільської та Карпатської єпархій. Напередодні, у кафедральному соборі під час всеношної відбулось наречення архімандрита Гавриїла (Кризини) на єпископа Рівненського і Волинського. Наступного дня, в неділю, перед початком Літургії наречений на єпископа архімандрит Гавриїл склав сповідання православної віри, а в часі Літургії через єпископські рукопокладання та дію Святого Духа відбулась його архієрейська хіротонія. З проповіддю до вірних звернувся Високопреосвященніший архієпископ Тихон, розкривши зміст притчі євангелії, яка читалась цієї неділі. Після відпусту Блаженніший Макарій звернувся до нововисвяченого єпископа повчальне слово, вручивши владиці Гавриїлу символ архіпастирського служіння - єпископський жезл. Єпископ Гавриїл подав вірним своє перше архієрейське благословення. Бажаємо Преосвященнішому Гавриїлу Божого благословення, міцного здоров'я тілесного, терпеливості, мудрості та наснаги в архіпастирському служінні у Христовому винограднику та духовному житті на многії і благії літа!!!

     Згодом духовенством було звершено прославлення ікони: відслуженим молебнем, прочитаною Євангелію та молитвою, текст якої було затверджено Архієрейським Собором УАПЦ. Урочистості завершились прикладанням до ікони та помазанням Преосвященнішим Гавриїлом усіх вірних освяченим єлеєм.

    Довідка: Ікона Божої Матері "Одигітрія" протягом багатьох століть знаходиться у кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці Львівської єпархії. До початку XVII ст. вона знаходилася у каплиці Трьох Святителів, а після побудови Успенської церкви стала її головною храмовою іконою - запрестольним образом.

Впродовж багатьох віків перед нею щиро молилися православні львівські міщани і Мати Божа була їм останньою надією і заступницею в часі страшних лихоліть. У письмових історичних джерелах ця ікона, як Ставропігійська Чудотворна "Одигитрія" згадується під 1696 роком.

        Секретар Консисторії Львівської єпархії УАПЦ митр. прот. Руслан Матвієнко