ЗВЕРНЕННЯ БЛАЖЕННІШОГО МАКАРІЯ, МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ, ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УАПЦ, ДО ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРНИХ УАПЦ


    «Так, Господи Царю, дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний є на віки вічні. Амінь.»  (Молитва  св. Єфрема Сиріна).

       Господь наш Ісус Христос, зійшовши з лона Отчого і ставши для християн дорогою спасіння,  Своїм ласкавим і божественним Словом, насамперед,  навчає усіх нас покаяння кажучи: «Я не прийшов кликати праведних, але грішників до покаяння» (Мф. 9:13), і ще: «Не здорові потребують лікаря, а недужі» (Лк. 5:31). Якщо про це говорить сам Господь, хто може знехтувати цими заповідями, дбаючи про своє земне і вічне життя? Усвідомлюючи всі свої моральні недуги, виражені у помислах та неправедних вчинках, чому не дбаємо про лікування прихованих недоліків своїх? У дні Великого посту також і свята Церква закликає нас до покаянної молитви, яка повинна стати наче кадило перед Всевишнім.

      Однак, на превеликий жаль, замість того, щоб каятися за вчинені гріхи, щоб молитися за мир, за гуртування всіх нас, українців, та людей інших національностей, що проживають в Україні, в єдину спільноту, ми стаємо у цей важкий час свідками того, як зароджуються інтриги, появляються фальшиві, підроблені листи та неправдиві коментарі на них у мас-медіа. Відбуваються чергові спроби дискредитації УАПЦ в цілому та мене особисто, як Предстоятеля Церкви. Це все викликає тривогу і жаль, оскільки ця неправда створюється українцями: мирянами, науковцями та засобами масової інформації. Ці люди, очевидно, не задумуються над тим, що за наклепи та неправдомовність потрібно буде відповідати, насаперед, перед Всезнаючим Богом, обов’язково, перед своєю совістю, і, невідворотно, перед законодавством України. На мою думку, до написання дискредитуючого за змістом листа, який поширений через пресу, телебачення та інтернет, причетні духовні особи, які, напевно, забуваючи слова молитви: «Постав, Господи, сторожу устам моїм і двері стримання губам моїм» та втративши страх Божий, роблять все для того, щоб очорнити нашу Українську Автокефальну Православну Церкву.

     Шановна моя паство, дорогі священнослужителі та миряни! З цього приводу я можу сказати лише одне: жодного листа з подібним змістом я ніколи не писав і не підписував, так як це суперечить моїм принципам та позиції щодо прагнення у рівноправному об'єднанні всіх гілок Православія України в єдину Помісну Православну Церкву. Про це я завжди відкрито говорив і про це знають чимало українців, які підтримують нашу Церкву у важкі для неї часи. Тому за Вашу моральну підтримку у відстоюванні правди та істини, я  щиро Вам усім вдячний.

      Виходячи з вищенаведеного, вважаю: у зв’язку з чисельною кількістю неправди, яка інтенсивно поширюється щодо УАПЦ і щодо мене, як Предстоятеля  Церкви, всі особи, що причетні до маніпулювання думкою суспільства через обман, повинні відповісти перед Законом України та відповідними компетентними у даних питаннях державними органами.

      Закликаю усіх: живімо правдою та добрими ділами, завдяки яким зможемо отримати спасіння для своїх душ!

 

Блаженніший МАКАРІЙ,

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель УАПЦ