Відбувся IV фестиваль лемківської та духовної пісні "Кермеш на Покрову" в м.Львові


   15 жовтня, парафія Покрови Пресвятої Богородиці м.Львова (Щирецька 36) продовжила святкувати храмове свято, але цього разу вже IV фестивалем лемківської та духовної пісні «КЕРМЕШ НА ПОКРОВУ».

     Фестиваль розпочався молитвою за жертвами голодомору, репатріацій, операції «Вісла» і за всіх хто загинув у всіх історичних війнах нашої держави. Очолив панахиду Львівський декан митр. прот. Олег Древняк, у співслужінні настоятеля храму Покрови Пресвятої Богородиці митр. прот. Михайло Садовський, священника храму прот. Oleg Maletych, дітей Покровської недільної школи та парафіян храму.

   Сам фестиваль розпочала її чарівна ведуча кандидат мистецтвознавства Оксана Король, яка коротко розповіла про історію фестивалю, а також представила перших виступаючих, господарів фестивалю – церковний хор «Покрова» храму Покрови Пресвятої Богородиці м.Львова під керівництвом Ярина Погоріло.

    Після молитви, яку виконав хор, настоятель Покровського храму о.Михайло Садовський звернувся до всіх присутніх з вітальним словом та поблагословив початок фестивалю. Наступні на нашу сцену, яка була прикрашена чудовими квітами, вийшли наші найменші артисти з Покровської недільної школи і заспівали пісні про Бога, Матір Божу та Україну, виконання яких додало всім присутнім веселого настрою, радості та усмішок на обличчі, підготувала їх керівник Oksana Lewucka.

    Чоловічий вокальний ансамбль «Калофонія» під орудою Тарас Грудовий був наступним. Хлопці на чудовому професійному рівні заспівали духовні та лемківські пісні. А поет і композитор Богдан Пастух виконав свої авторські поезію та пісні, які напевно не залишили байдужим жодного слухача, бо це було надзвичайне виконання.

   Після виконання кожного артиста чи колективу організатори підготували подяки за участь у фестивалі і вручав їм голова оргкомітету Тарас Левицький.

   Ще одним яскравим виступом на фестивалі були справжні лемки та лемкині – це народний ансамбль пісні і танцю «Лемковина» під керівництвом юрій кондратенко, які заспівали справжні лемківські пісні і у супроводі чудових музикантів зуміли передати глядачу глибоку культуру Лемківщини.

   А на завершення фестивалю чарівні дівчата, керівником якого є Оля Літник, з колективу «Дивоструни» задали справжнього жару, які своїм співом, прекрасними голосами у супроводі бандур, скрипки і сопілки співали чудові лемківські та духовні пісні.

    І вже традицією фестивалю всіх років стало спільне виконання молитви «Боже великий єдиний». На завершення Тарас Левицький подякував Господу Богу та Матері Божій за чудову сонячну погоду, всім колективам, настоятелю храму, всім присутнім глядачам, яких було цього року дуже багато, і запросив усіх скуштувати смачний справжній козацький куліш, який варив для нас голова цеху кошоварів України козак Мирослав.

   І всі щасливі, нагодовані і сповнені радості розійшлись по домівках з нетерпінням чекати наступного вже V ювілейного фестивалю.