Проповідь на неділю 14-ту після П’ятидесятниці


Архімандрит Миколай (Мартин),

  декан Бродівський

Проповідь на неділю 14-ту  після П’ятидесятниці

 

                                          «Багато званих,та мало вибраних…» (Мф.22,14)

 

    Навчаючи людей, як потрібно готувати себе до Царства Божого, Ісус Христос  часто говорив  притчами. Повчальну притчу ми чуємо у Євангелії про кликаних на весільний бенкет Царського Сина. На цей бенкет цар звелів своїм слугам покликати запрошених. Але ті знехтували цим запрошенням і пішли хто на поле своє, хто на торгівлю свою. А деякі із запрошений настільки розлютились на слуг царевих, що побили їх до смерті каміннями. Цар, дізнавшись про це, дуже розгнівався, послав своє військо і знищив негідних запрошених, та й місто їхнє зруйнував. Після цього цар ще раз послав своїх слуг, щоб вони покликали на весільний бенкет інших людей. Слуги виконали його повеління і запросили на бенкет усіх, кого знайшли, і весільний бенкет наповнився. Коли ж цар увійшов подивитись на тих, що прийшли на бенкет, то побачив чоловіка, одягненого у невесільну одежу. Цар з докором сказав йому: «Друже, як ти увійшов сюди у невесільній одежі?». Розгніваний цар наказав своїм слугам зв’язати йому руки й ноги і кинути до в’язниці, «бо багато званих, та мало вибраних», – сказав Господь на закінчення Своєї  притчі (Мф. 22,14).

   В цій притчі Цар, який справляв весілля, – Господь Бог. Весільна гостина – то Царство Боже, яке Господь Бог наготовив задля Свого Єдинородного Сина. Наготовлене воно для всіх вищих істот світу – Ангелів і людей. Ангели в ньому вже блаженствують, бо вони «повсякчас бачать лице Царя Небесного» (Мф. 18,10). Людей Господь хоче також увести до цього Царства не силоміць, не з примусу , а з доброї волі. Він кличе їх прийти до Нього (Мф. 11,28).

   Кличе Господь людей і голосом  совісті, і через Церкву свою, через пророків і апостолів, пастирів і учителів Церкви. Спершу Господь послав закликати обраний народ Божий, він мав бути засновником Царства Божого на землі. Та цей народ, захоплений земними  справами, не захотів увійти в це Боже Царство. А багатьох з посланих – пророків – зневажав і вбивав.   Але діло Христове в світі росло й міцніло. Створена Господом Церква поширилась серед язичницького світу його апостолами і пастирями. Ми тут, у Церкві Христовій, немовби в чеканні гостини, а саме весільне блаженство почнеться там – у Господа, після того, як Він Сам прийде на весілля й перевірить, чи всі прийшли достойні. Недостойні будуть вигнані геть у темряву надвірню.

   Загляньмо, брати і сестри, глибше у свої серця і роздивімось уважніше своє життя, щоб довідатись, до яких покликаних можемо належати за своїм життям.  Поки ще є час, поки ще не пізно, поки Господь кличе нас на весільну гостину, поспішаймо вбратися у весільну одежу, яку нам посилає Господь  через благодать святих таїнств у Церкві Христовій. Вдягаймо душу свою добрими ділами любові й милосердя чистоти і правди. Біймося страшної долі і свого гріховного шляху, який веде до погибелі. Ретельно очищаймо одежу душі нашої від гріховних діл і доброчесним життям підготуймо себе не тільки покликаними, а й обраними бути Богом для Царства Небесного. Амінь.