Розмова із Блаженнішим Макарієм щодо останніх подій у житті Церкви


Журналісти Першого Козацького взяли ексклюзивне інтерв’ю у новообраного Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) Блаженнійшого Митрополита Макарія (Малетича).
Майже з самого моменту обрання Митрополита Макарія вищим ієрархом УАПЦ 4 червня 2015 року новому Предстоятелю довелося вирішувати складні питання, що стосувалися не тільки УАПЦ, але долі Православ’я в Україні в цілому та можливості досягнення суспільного миру.
9 липня в Києві між УПЦ КП та УАПЦ пройшли переговори що до умов об’єднання в єдину релігійну структуру. Можливий союз невизнаних церков вітається частиною громадян України, як передумова для створення «єдиної православної помісної Церкви». Проте переговори не були успішними, і вже в вечорі 9-го прес-центр УПЦ КП виступив з заявою, в котрій звинувачував УАПЦ в недотриманні домовленостей та зриві переговорів. Автокефальна церква в свою чергу зауважила, що «УПЦ КП не погодилося з жодною пропозицією, висунутою архієрейським Собором та Патріаршою радою УАПЦ, і тим самим завела у безвихідь діалог».
Згодом з боку спікерів КП, зокрема Євстратія Зорі, залунали звинувачення в тому, що невдача переговорів була обумовлена підкупом керівництва УАПЦ «промосковськими силами». Ми спробували дізнатися позицію Митрополита Макарія що до подій довкола об’єднання. Також розмова не оминула ситуацію на Сході країни, що Владика відмовляється називати інакше ніж війною. Говорили про захоплення церков та шляхи релігійного порозуміння, про піар та справжнє служіння. Про тиск держави й недругів, та свободу вибора, що завжди лишається у кожного.