Наші семінаристи розповіли про те, чому вирішили стати священниками


Чому молоді хлопці вирішують стати священниками? Щоб з’ясувати це питання, ми поспілкувались із трьома студентами Львівської духовної семінарії св. ап. Іоана Богослова Православної церкви України, що на вул. Івана Федоровича: Дмитром Бурдяком, Василем Герчуком та Русланом Павлівим.

«Мама сказала, що я обрав собі нелегку дорогу»

Дмитро Бурдяк, І курс, 18 років (с. Берегове, Яворівський район, Львівська область)

Дмитре, чому ти вирішив стати священником? І як це сталося?

Я почав прислуговувати в церкві, коли навчався в четвертому класі, це була тепла весна: це неймовірно, коли ти стоїш в стихарі перед людьми, мене переповняло Духом Святим. А коли ти стоїш у Святеє Святих, у вівтарі, тобі така випадає честь, ти розумієш, що не просто так Бог поставив тебе на це місце.

Мої емоції зашкалювали, радість переповнювала, і через деякий час я зрозумів, що це моє і я хочу в цьому напрямку рухатись, вдосконалюватись, пізнавати та вивчати. Свій вибір я зробив остаточно, коли навчався в дев’ятому класі – вирішив, що буду священником, буду пастирем, моя місія – навертати людей до Бога. Мені допомагав настоятель храму о. Володимир Оленець — він давав мені настанови, я читав у церкві Апостола, саме він порекомендував мені цю духовну семінарію. Я дуже щасливий, що тут опинився, тут дійсно справжні вчителі, які тебе навчають, вдосконалюють, підправляють… Роблять тебе дедалі кращим. Пам’ятаю також емоції, коли в семінарії перший раз одягнув підрясник…

Яким би ти хотів бути священником?

Насамперед чесним. Як сказано: вся геніальність у простоті. І я гадаю, що священник повинен бути простим, доступним для людей, щоб він навчав Слову Божому і навертав свою паству до істинного спасіння — до Господа нашого Ісуса Христа.

Який предмет тобі найбільше подобається?

Можливо, церковне читання, адже в цьому предметі ми правильно вчимося читати, вимовляти літургічні тексти, вчимо молитви, навіть вже торкаємось богослужбового Уставу. Це мені подобається.

Як відреагували батьки на бажання стати священником?

Пам’ятаю, у восьмому класі мене мама питає: «Дмитре, ким ти хочеш стати?» Я кажу: «Священником». Вона перше думала, що я жартую, з часом знову мене питає, і я кажу те ж саме. В дев’ятому класі мене питає: «Ти ким хочеш бути?» Я кажу: «Священником». Десятий клас, те ж саме, кажу: «Священником». Мама тоді відповіла: «Я все зрозуміла, хочеш бути священником — добре». Мама сказала, що я обрав собі нелегку дорогу, але побажала мені Божої допомоги на ній.

Чи у твоїй родині були священники?

Ні, я перший з родини, хто вступив у духовну семінарію.

Як відреагували на твій вибір друзі?

Друзі були якоюсь мірою в шоці. Трохи підколювали мене, казали, що нарешті будуть мати другом священника.

«Одна із моїх мрій майже виповнилася»

Василь Герчук, ІІІ курс, 21 рік (с. Космач, Косівський район, Івано-Франківська область)

Василю, чому ти вирішив стати священником і вступити в духовну семінарію?

Ця мрія у мене виникла з дитячому віці, цей дар вклала в мене бабуся, яка водила мене до храму. І, як було дано Богом, я навчаюся в цій семінарії, адже мріяв вступити саме сюди. Навчаючись на третьому курсі, я вже багато для себе пізнав і навчився. Тут також відбувається духовне зцілення душі, адже ти перебуваєш і на богослужінні, і на молитві, де багато черпаєш для себе.

Можна ходити на богослужіння і не ставати священником?

У мене є бажання допомагати людям у такий важкий час: служінням, підтримкою, повчанням. Адже зараз світ трошки занепадає, багато є різних бід, і війна, і хвороби, через що люди частіше віддаляються від Бога. Потрібно саме, як сказано в Євангелії, щоб добрий пастир вів своє стадо до пізнання Бога, щоб люди, маючи проблеми, не зневірювалися, а навпаки вірили в Бога і з надією молилися, дякували Богу та знали, що ця чорна смуга тимчасова, вона закінчиться, бо нічого Бог не дає людині такого, що б вона не могла витримати.

Яким ти священником себе бачиш?

Найперше, священник – це особа, яка не тільки перебуває з людьми під час богослужіння, а потім зібралася і поїхала додому, а той, хто проводить різні гуртки на парафії, збори, бесіди, навчання… Влітку може проводити з дітьми табори. Адже церква не тільки діє під час свята чи богослужіння, а також і в інший час. Наприклад, якби я був у селі на парафії, то дбав би про допомогу немічним людям, бо хтось має сім’ю, а хтось потребує допомоги. І церква – це перший відділ, який повинен опікуватися людьми. Бо держава чи міська рада діють окремо від Церкви. Але в давнину люди йшли за порадою чи допомогою до священника. І, якщо піклуватися про людей, то і їхні діти та внуки теж хотітимуть йти цією ж дорогою. Бо зараз ми бачимо в семінарію мало охочих.

Ти вже на третьому курсі, не шкодуєш, що вступив сюди?

Ще як я вчився в третьому-четвертому класі школи, то вже визначився, що буду вступати в духовну семінарію. І ця одна із моїх мрій майже виповнилася: ще один курс – і я закінчую тут навчання. 

Як відреагували батьки на твоє рішення стати священником?

Вони були дуже раді, адже в нашій родині взагалі нема священнослужителів. Бабуся сприйняла моє рішення так, що це буде для родини благословенням, коли в ній буде духовний наставник, який духовно опікуватиметься нею.

Як відреагували на твоє рішення однокласники, друзі та сусіди?

Позитивно. Вони раді, завжди цікавляться, чи все гаразд в мене, телефонують, запитують чи потрібна якась допомога. Це додає сил у навчанні і в служінні.

Який предмет найбільше подобається в семінарії?

Всі предмети потрібні, бо це базові сходинки для підготовки священника. Але найбільше подобається Літургіка. Цікавить структура богослужіння… Бо Старий чи Новий Завіт можна прочитати і розповісти, а Літургіку потрібно практикувати, там дуже багато особливостей і деталей.

«Цей потяг важко пояснити словами»

Руслан Павлів, IV курс, 20 років (с. Ходовичі, Стрийський район, Львівська область)

Руслане, що спонукало тебе вступити у духовний навчальний заклад?

Я змалку прислуговував у церкві. Була смішна історія, коли мама привела мене ще зовсім малого до храму в часі Великого посту на Канон Андрія Критського, коли б’ють поклони. І бив я їх так голосно, що священник аж обернувся, щоб подивитися, хто так товче в підлогу. Після того він запропонував мені прислуговувати разом з його сином — ми з ним одного віку, потім стали однокласниками, він також навчається тепер в семінарії. Тому з віку шести-семи років я став постійно прислуговувати в церкві, велику роль в цьому відіграла моя мама, яка завжди брала мене до храму. А коли я став старшим, то вже сам хотів йти в неділю до церкви.  

Можна ходити в храм і не ставати священником. Чому ти обрав семінарію?

Вже у восьмому-дев’ятому класі я відчував внутрішній обов’язок один день у тижні приділяти Господу. Щонайменше бути присутнім на Літургії. Мені допомагало те, що я прислуговував, тобто був у русі — брав активну участь у богослужінні. Мені також подобалось готувати (куховарити, ред.), тому після дев’ятого класу я поступив у Львівський коледж харчових технологій. Провчився там півроку і почав розуміти, що це не те, чого я хочу. Я продовжував навчання, але не отримував задоволення від цього. Тому я вирішив вступити в семінарію, хоча в мене нема поміж родичів людей у священничому стані. На другом курсі коледжу я почав більше читати Святе Письмо, отець також давав мені іншу літературу, і я поступив. Паралельно завершив навчання в коледжі.

Цей потяг важко пояснити словами. Але це, напевне, і є якраз цей зв’язок з Господом, внаслідок якого я обрав цей шлях.

Яким священником ти себе бачиш?

Я скажу свою особисту думку, але, на жаль, у нас священники здебільшого мало приділяють уваги навчанню Катехізису дітей і дорослих. Тому я хочу, щоб на тій парафії, куди прийду служити, люди розуміли багато з того, що я дізнався в семінарії. Не просто взяти участь у Літургії і розійтися, але розуміти, чому приходиш до храму, що відбувається на Євхаристійному каноні, коли перетворюються Святі Дари, чому священник кадить, що це символізує, і багато іншого.

Які найважливіші якості мають бути у священника?

Ми не можемо навчати людей того, що не робимо самі. Наприклад, якщо я кажу людям обмежувати себе під час посту в їжі або ще в чомусь, а сам того не роблю, то вони це будуть відчувати. Як священник ти маєш бути охайний, розумний і прагнути досконалості — ти завжди маєш розвиватися як духовно, так і розумово.

Як батьки твої сприйняли твій вибір?

Вони радили завершити навчання в коледжі, потім поступати в семінарію, але я зміг це поєднати. Батьки радіють за мене і підтримують мене повністю.

Який предмет найбільш улюблений в семінарії?

Багато предметів важливих і цікавих, але я виділив би Літургіку. Особливо мені цікава символіка  — зараз на четвертому курсі ми вивчаємо Таїнства, пояснюється символіка дій, які ми бачили під час шлюбу чи хрещення, їхня історія, походження.

Чи дуже строгий отець-інспектор?

В семінарії має бути дисципліна.

А вона є?

Так, вона є. Отець Петро як інспектор, на мою думку, добре з цим справляється.

Спілкувався Андрій Толстой