ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ УКРАЇНИ


Згідно з рішенням Архієрейського собору УАПЦ 29 серпня було визначено днем вшанування героїв битви під Іловайськом: адже саме у цьому бою Україна втратила найбільше свого цвіту. У всіх храмах УАПЦ згадували померлих героїв України.

29 серпня Хресним ходом від Андріївської церкви м. Києва до Володимирської гірки пройшли єпископат, духовенство та миряни УАПЦ. Усі заходи  очолив Блаженніший Макарій, митрополит Київським і всієї України УАПЦ.  Із  єпископату були присутні: архієпископ Тернопільський Мстислав, архієпископ Житомирський і Поліський Володимир, єпископ Вишгородський і Подільський Володимир, єпископ Херсонський і Миколаївський Борис, а також: священики з Львівської, Київської, Житомирської, Черкасько-Кіровоградської та Тернопільської єпархій.

У молитві згадували живих і мертвих.

На запрошення Блаженнішого Макарія та організаторів акції прибули священнослужителі УПЦ КП. У своєму слові Владика наголосив на необхідності посиленої молитви за наших героїв, які протистоять московській навалі, за український багатостраждальний народ.

Урочисті заходи продовжились в Українському домі, де відбулось нагородження героїв. Ряд  відзнак отримували найближчі родичі, як посмертну відзнаку сина чи чоловіка.  Також організатори нагородили священиків, які особисто відвідують зону АТО. Серед нагороджених були і львівські священики о. Олег Древняк, о. Олег Михалик, о. Олег Малетич.

Скорботною ходою від Українського дому процесія вирушила на Майдан Незалежності, де було відслужено поминальну відправу. Виступали організатори заходу, ділилися жалем за втраченими героями та закликали допомагати живим, які лежать поранені у шпиталях та потребують допомоги суспільства.

«Пам'ять про синів  і те, що пам'ять ця дорога не тільки для їх сімей, але й для всієї України  - це те,  що піднімає дух людей  і допомагає рідним подолати біль втрати. Про їхніх дітей пам'ятають. Їх подвиг - гордість Народу. Сім'ї наших захисників повинні це відчувати», - зазначив Голова ГО «Матері Миру» В.І.  Швед.

     «У годину поневірянь, у годину болю, в тяжкі  часи втрат  духовенство вирішило, що воно  повинно бути з людьми. Ось чому Предстоятель УАПЦ Блаженніший Макарій та єпископат прийняли рішення про необхідність участі в церемонії «Пам’яті героїв України» і закликали всю духовну спільноту - представників усіх конфесій приєднатися до заходів, як це було на Майдані, як це відбувається в АТО, де капелани всіх конфесій допомагають нашим захисникам знайти духовну опору та вистояти у нелегкий час», - сказав митр. прот.  УАПЦ Віталій Дончак

     Директор ДП «Український дім» Стельмащук Ю.І. зазначив: «Наша акція не політична і не демонстраційна. Це акт найглибшої поваги до полеглих, шанування й збереження пам'яті. Народ України створює сьогодні свою нову ідентичність  як  в радості перемог, так і в болі втрат. Але біль ця, як і радість, об'єднує, піднімає дух, допомагає пережити важкі часи  і вийти на новий рівень національної єдності».

Під спів «Святий Боже» вулицею Героїв Небесної Сотні пройшлися усі присутні, які згадували тих, яких уже неможливо повернути. Біля пам’ятного знака духовенство відслужило Літію за померших.