Різдвяне послання Вселенського Патріярха Варфоломія


+ Варфоломій, Милістю Божою Архієпископ Константинопольський, Нового Рима, і Патріарх Вселенський, Всій повноті Церкви, Благодать, милість і мир Христа Спасителя народженого у Вифлеємі

Возлюблені браття і чада у Господі!

 Свята Різдвяна ніч знову огортає світ своєю ніжністю. Серед страждань і болю, кризи, пристрастей і ворожнечі, тривоги і розчарувань відбувається тайна Боговтілення. Тайна реальна, ще більше актуальна, що нас притягує, як раніше, нас закликаючи: «Живучі на землі, навчіться справедливості» (див. Іс. 26:9), бо «сьогодні народився для вас Спас, Христос Господь» (Лк. 2:11).

На жаль, сьогодні багато людей думає так, як безбожний і безсовісний Ірод, що вбивав дітей, — і вони вбивають своїх ближніх. Князь цього світу, хворіючи егоцентризмом, — в особі Ірода, убивці, — вважав, що його існування загрожене народженням невинної Дитини. Щоб зберегти свою світську владу від небезпеки, що представляло перед його очима народження Дитини, він вирішив Її знищити.

Щоб втекти від убивчих бажань, Дитятко Ісус, про Якого благовістили  ангели, змушений був втікати до Єгипту, де Він став «політичним біженцем», згідно з термінологією наших днів, разом зі Своєю Матір'ю, Пресвятою Богородицею, та Йосифом.

В нашу епох, яку вважають ерою прогресу, багато дітей змушені стати біженцями, вслід за своїми батьками, щоб вберегти своє життя від небезпеки різних противників. Це ганьба для людського роду!

З нагоди народження Дитятка Ісуса, нашого справжнього визволителя і спасителя, з Святішого вселенського  апостольського і патріаршого престолу ми проголошуємо, що всі суспільства повинні гарантувати розвиток дітям: шанувати право жити, вчитися і вільно розвиватися, завдяки вихованню і освіті в контексті традиційної сім'ї, що основується на принципах любові, людинолюбства, миру та солідарності — блага, що втілений Господь приносить нам сьогодні.

Народжений Господь закликає нас прийняти добру новину спасіння людського роду. Дійсно, впродовж довгої  історії людства  народи переміщалися і влаштовували колонії. Була надія, що після двох світових війн і ряду декларацій про мир, проголошених релігійними та політичними главами та організаціями, сучасні суспільства будуть спроможними зберегти мирне співіснування в їхніх державах. На жаль, факти протирічать сподіванням: перед небезпекою знищення люди змушені масово покидати свою батьківщину. Ця ситуація, де хвиля біженців неперестанно збільшується, нас зобов'язує: маючи поки-що благословення жити в мирі та добробуті, ми не можемо залишатися байдужими перед щоденною драмою тисяч наших ближніх. Ми повинні проявляти їм нашу солідарність і нашу любов, будучи впевненими, що любов, проявлена їм, відноситься до особи Сина Божого, народженого і втіленого, Який прийшов у світ не як цар, князь, володар або багач. Він народився як Дитятко наге і беззахисне, в скромних яслах, без дому, подібно до тисяч наших ближніх сьогодні. Від початку Свого земного життя Він був змушений покинути Свою батьківщину, щоб утікати від злоби Ірода. Сьогодні ми можемо сказати, що море і земля поглинули кров невинних дітей-біженців, одночасно як душа Ірода, що мучиться від непевності, «вчинила тільки беззаконня».
              Божественне Дитятко, народжене — і в дорозі до Єгипту, є справжнім захисником нинішніх біженців, переслідуваних нашими сучасниками, подібними до Ірода. Дитятко Ісус, Бог наш, «розділив слабкість слабких» (І Кор. 9:22), щоб стати подібним до нас, слабких, виморених в небезпеці, біженців. Поміч і підтримка, виявлена нашим ближнім, що переслідувані та переміщені, без дискримінації статі, раси та релігії, буде для новонародженого Господа ціннішими від дарів, що принесли волхви: ціннішими від «золота, ладану і смирни» (див. Мт. 2:11) — духовне багатство, невід'ємне та постійне, що чекатиме нас в Царстві небесному.
           Нехай кожен з нас дарує те, що може, Господу, Якого ми зустрічаємо в особі  наших братів-біженців. Даруймо Дитятку Христу, народженому сьогодні у Вифлеємі, дорогоцінні дари любові, жертовності та людинолюбства, наслідуючи Його милосердя. Поклонімось перед Ним разом з ангелами, волхвами, простими пастухами, співаючи разом зі святими: «Слава Богу на висоті і на землі мир для його возлюблених» (Лк. 2:14).

Нехай благодать і безмежне милосердя Дитятка Ісуса-біженця буде з усіма вами!

 

Різдво Христове 2015 р.
+ Варфоломій Константинопольський,
Палкий молитвенник за всіх вас перед Богом.