Святкування Входу ГНІХ у Львівських храмах УАПЦ


5 квітня православні християни святкують Вхід Господній у Єрусалим. Як колись тисячі людей вітали Христа несучи пальмові віття, так і в цей день у Львівські храми десятки тисяч вірних прийшли освятити вербу.

За євангельським переданням, коли Ісус Христос воскресив з мертвих Лазаря, люди, які бачили це, повірили, що він дійсно Син Божий. Коли Ісус в’їжджав на віслюкові до Єрусалима, то люди, вшановуючи його, встеляли дорогу своїм одягом, а також вітали пальмовим гіллям.

В Україні таким деревом стала верба, тому в народі це свято називають Вербною неділею, святкують її за тиждень до Великодня, а весь тиждень називають вербним.

Свято в Єрусалимі водночас стало передвісником страждань Ісуса – за кілька днів його розіп’яли. Тому наступний за Вербною неділею тиждень називають Страсним. Упродовж Страсного тижня утримання від скоромної їжі повинно бути особливо суворим.

У цей день Митрополит Львівський Макарій очолив св. Літургію у храмі Успення Богородиці. У часі Богослужіння Владика уділив дияконські свячення Йосифу Давиду.

Після відправи Митрополит Макарій привітав парафіян Успенського храму, з якими від 1999 року святкував Пасху із святом Воскресіння ГНІХ, оскільки цього року вперше очолить відправу у Андріївському соборі м. Києва.

        

Від духовенства та пастви Успенської парафії о. Василь Луцишин привітав також Владику із Пасхою та побажав Божої допомоги та стійкості в управлінні Церквою.

 Подаємо також коротко освячення верби у Львівських храмах УАПЦ: Преображення ГНІХ, Свт. кн. Володимира (Винники), свв. апп. Петра і Павла, Різдва Івана Хрестителя та Успення Богородиці.