З історії нових громад - парафія св. ап. Андрія Первозваного на Тракті


Кількість громад УАПЦ у Львівській області сягає понад 300. Є старовинні і величні храми, а є і нові, які тільки починають свою розбудову. Сьогодні публікуємо історію громади із Тракту Глинянського у Львові, яка пережила багато і радісних і сумних подій, та все-таки, пройшовши гартування, активно розвивається.

КіІсторія заснування парафії сягає 1999 р., коли за участю тодішньогольвівського декана УАПЦ о. Ігоря Курпіти та о. Андрія Улицького було воздвигнутий хрест з метою побудови на цьому місці храму. Основа громади формувалася із вірних парафій Свв. апп. Петра і Павла та Різдва Богородиці (Кривчиці).

Відправи спочатку були біля хреста, проте старанням о. Андрія було отримано залізний вагончик, в якому парафія зустріла перше храмове свято. Однак, громада спочатку була малочисельною, видатки не покривали доходів і вже через рік стало питання існування громади. На засіданні єпархіальної ради було вирішено поміняти священика і призначити настоятелем о. Олега Древняка (з 2013 р. займає посаду львівського декана), який обслуговував маленьку парафію св. Софії у с. Гончари.

Саме з приходом цього священика формується церковна рада, у яку ввійшли:  голова-  п. Петро Вихопень, скарбник- Єва Френчко, а також Шклярський Іван, Ганна Романчук, Світлана Грицак, Ірина Ленько, Левко Лупак, Ліда Сербін.

  

Феноменальною подією стало формування ядра громади та зведення фундаменту протягом одного тижня. Навесні 2004 р. силами парафіян збудовано храм площею 90 м2 (6м х 15м). Працю священика та людей побачили інші мешканці ву. Тракту Глинянського і кількість вірних постійно збільшується.

 

З 2012 р. пастирську діяльність проводить о. Василь Янус.

При парафії діє недільна школа та церковний хор.

Богослужіння щонеділі о 9,00 год. ранку.