о. Андрій Афтанас: «Фотографія – це продовження моєї проповіді»


Так поетично назвав отець Андрій Афтанас своє захоплення фотомистецтвом, яке протягом тижня у м. Миколаєві він презентував миколаївчанам.

До м. Миколаєва Львівської області священик-фотограф з смт. Щирець завітав з дебютною виставкою на запрошення отця протоієрея УАПЦ Романа Сотника, щоб презентувати миколаївчанам та гостям міста свої професійні світлини. 

Виставка «У просторі світла» поєднала у собі більше 40 картин, де митець у кольорових та чорно-білих тонах ловить миті життя. Не можливо пройти повз картини, де відтворений гуцульський колорит,  свята земля Ізраїль, неймовірна природа та людські емоції.

 Отець Андрій розповідає, що кредом своєї творчості обрав фразу «Творчість – це коли ти робиш помилки, а мистецтво – це коли ти одну з них залишаєш собі. У жодній фотографії немає комерції, вони не створені для продажу. Фото – це та сфера, куди я вкладаю душу».

  Привітати митця завітали колеги по цеху, майстри фотомистецтва на чолі з головою Львівської спілки фотохудожників України Володимиром  Дубасом. Пан Володимир розповів, що завітав до Миколаєва вдруге, вперше був тут 10 років тому був на виставці Ігора Гнатіва, тепер радий презентувати виставку отця Андрія Афтанаса. «Ця виставка про свята і будні, про людей нашого краю. Фотографії передають простоту життя і власне цим ця виставка цікава»

  Отець-протоієрей Роман Сотник так висловився про виставку:  «Дуже вдала назва «У просторі світла», адже крізь призму внутрішнього світла фото зачіпають струни душі. У них жива проповідь»

 Слова вдячності та захоплення висловили Ірина Кобрин, секретар Миколаївської міської ради, Юрій Шпак, керуючий справами виконкому та Ірина Іваночко, керівник відділу культури Миколаївської РДА. Музичну атмосферу творчого дійства доповнили вихованці та викладачі Миколаївської школи мистецтв під керівництвом Ліліани Конце.