XXI Фестиваль "Прощання з колядою" розпочався у м. Миколаєві Львівської області


     27-28 січня Львівським ставропігійним братством св. ап. Андрія Первозваного було проведено ХХІ фестиваль української коляди «Прощання з колядою», який поєднав у спільній співаній молитві хорові колективи із Львівщини, Івано-Франківська та Полтави.

     «Служити Богові - це служити людям. Служити людям, це служити Богові». Цими відомими словами Митрополита Іларіона Огієнка можна охарактеризувати діяльність Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного, яке 21 рік невтомно працює на церковній,  культурній та освітній нивах України.

      27 січня фестиваль розпочався із деканальної парафії Успіння Богородиці УАПЦ м. Миколаєва Львівської області.

    Окрім місцевих колективів «Гердан» та «Калина», які діють при культурних установах м. Миколаєва, участь у заході прийняли і парафіяльні хори церкви Успіння Богородиці УАПЦ та св. Миколая УАПЦ м. Новий Розділ. Також приїхали Львівський муніципальний хор «Гомін» та хор «Ставрос» Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного. Відкриттям був молодіжний театр «Хліб» районного будинку культури.

     На свято прибули керівники відділів культури Миколаївської РДА Іваночко Ольга та Стрийської РДА Курилишин Людмила. Разом із своїми парафіянами також завітали і о.-декан Стрийського району УАПЦ митр. прот. Михайло Зубкович, та митр. прот. Володимир Король із с. Верхня Стинава.

   Після виступу хору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ о. Олександр Горай зачитав для Миколаївської парафії та о. Романа Сотника подяку за допомогу у спорудженні храму св. арх. Михаїла у м. Полтаві. Також  подяку було висловлено і о. Михайлу Зубковичу і громаді с. Ходовичі та о. Володимиру Королю й громаді с. Верхня Стинава Стрийського району.

     Отець-настоятель Роман Сотник разом із громадою щиро вітав гостей, які прибули у м. Миколаїв для проведення роз коляди.

    «Ця парафія і місто не випадково вибрані для проведення першого дня Фестивалю. Адже саме Успенська громада першою у Галичині створена у 1991 р. із благословення Патріярха Мстислава. Наша УАПЦ має цього року два великі ювілеї, пов’язані з першим нашим Патріярхом - 120 років із дня народження та 25 із дня упокоєння. Сьогодні із нами є хор, співаки якого турбуються про збереження родинного дому Скрипників у Полтаві, який потребує капітального ремонту» - зазначив у своєму слові Голова Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного о.д. Юрій Федів. Також із благословення Блаженнішого Макарія, Предстоятеля УАПЦ, подячними грамотами було висловлено подяку керівникам відділів культури Стрийської та Миколаївської РДА.

     Спільною колядою «Бог Предвічний» завершився перший день коляди.

     За матеріалами сайту stavropigia.lviv.ua