У Стрию благочинний УАПЦ митр. прот. Михайло Зубкович прийняв участь у екуменічній молитві за спокій жертв Голодомору 1932-33-х років


Наприкінці листопада в кожному куточку нашої країни сумують за безневинними же-ртвами сталінського режиму, які загинули від штучно створе-ного голоду. Так, сьогодні, 26 листопа-да мешканці Стрий-щини зібралися на панахиду-реквієм па-м’яті біля Меморі-ального знаку жерт-вам Голодоморів, що поблизу села Добря-ни, аби згадати ті жахливі сторінки української історії, які були нав’язані нашим предкам, щоб скорити волелюбний дух, фізично й морально винищити націю. У заході взяли участь голова Стрийської райдержадміністрації Василь Зубрицький, голова районної ради Роман Козак, їхні заступники, духовенство, депутати, представники структурних підрозділів райдержадміністрації, політичних і громадських організацій, органів місцевого самоврядування, молодь та небайдужі мешканці Стрийщини. Керівники влади та представники громадськості поклали до підніжжя Меморіалу вінки та квіти.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять про загиблих. Поважне духовенство о. Володимир Галанчак, о. Ігор Гаврилишин, о. Михайло Зубкович та о. Василь Говгера відслужили панахиду за невинно убієнними. Ведуча панахиди-реквієму Галина Слобідник та вчитель історії Подорожненської школи Мирослава Харів нагадали присутнім про ті жахливі події 1932-1933 років. Присутні запалили і поклали свічки до підніжжя Меморіалу і спільно виконали духовний гімн України «Боже великий, єдиний».

Заупокійні панахиди пройшли у храмах Стрийщини, і це найкраще, що ми – живі нащадки – можемо зробити для померлих. А ще в багатьох оселях наші земляки запа-лили свічки пам’яті, приєднавшись тим самим до Всеукраїнської акції «Запали свічку», залучаючи до цього своїх дітей, розповідаючи їм гірку правду людської жорстокості.

За матеріалами http://stryi-rda.gov.ua/