У Львові Українська Автокефальна Православна Церква на освітньо-науковому рівні провела «Перші патріарші читання»


24 вересня 2016 року, з благословення Блаженнійшого Макарія Малетича, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви в місті Львові відбулася наукова конференція «Перші патріарші читання» присвячена 100-річчю від дня народження Святійшого Димитрія (Яреми), Патріарха Київського і всієї України (09.12.1915 – 25.02.2000).

Організаторами конференції виступили: Комісія з духовності, освіти та катехізації УАПЦ, Українська Богословська академія м. Ужгорода, Івано-Франківська православна богословська академія УАПЦ, Тернопільська духовна академія і семінарія УАПЦ, Львівська духовна семінарія УАПЦ, Міжнародна академія богословських наук, Львівське ставропігійне братство св. ап. Андрія Первозваного.

Захід розпочався з молитви за спокій душі Святішого Патріарха Димитрія в Успенській ставропігійній церкві м. Львова.

Блаженнішому Макарію співслужив Преосвященіший Віктор - єпископ Мукачівський і Карпатський та священики Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської єпархій. 

Після молитви, на якій була присутня родина Патріярха Димитрія та парафіяни львівських храмів УАПЦ, вихованці Львівської духовної семінарії, Блаженніший Макарій звернувся із пастирським словом.

Наукова конференція "Перші патріарші читання" розпочалася у Львівському музеї історії релігії.

Благословив початок конференції Митрополит Макарій, який подякував представникам духовних навчальних закладів УАПЦ та науковцям і вірним у м. Львові за підтримку такого заходу, який вперше об'єднав духовенство і мирян.

"Ми розуміємо, що єдність робить нас сильнішими. Ми розуміємо, що без розвитку наукового напрямку ми будемо втрачати силу. Радію, що сьогодні прибули представники духовенства з різних областей, науковці, музейники, адже ми розпочинаємо нову сторінку у розвитку нашої Церкви. "Перші патріарші читання" присвячені постаті Патріярха Димитрія, який незважаючи на те, що у 1989 р. ще про Україну всі ще мріяли- Він розпочав її встановлення. Адже цей крок - виклик комуністичному режиму у 1989 р. та початок встановлення незалежного духовного життя  має бути належно оцінений істориками і державотворцями".

Вітання від Патріяршої комісії з духовності і катехизації та доповідь про історичні передумови автокефалії української церкви виголосив Преосвященіший Віктор, єпископ Мукачівський та Карпатський. 

 Свої доповіді та аналіз діяльності Патріярха Димитрія виголосили: Микола Хмільовський, завідуючий науково-методичним відділом Львівського музею історії релігії; Митр. прот. Микола Кавчак, настоятель Петро-Павлівського храму м. Львова, кандидат богословських наук, викладач Львівської духовної семінарії УАПЦ; Митр. прот. Ігор Бурмило, кандидат богословських наук, настоятель Ставропігійної Успенської церкви м. Львова; Ієр. Василь Олевич, клірик кафедрального собору Покрови Богородиці м. Івано-Франківська, бакалавр богослів’я;  Микола Бандрівський, доктор історичних наук, професор, старший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, завідувач відділом Інституту релігієзнавства – філії Львівського музею історії релігії; митр. прот. Анатолій Залізницький, Проректор Тернопільської духовної семінарії і академії УАПЦ.  

Підсумки конференції підвів митр. прот. Василь Луцишин, ректор Львіської духовної семінарії УАПЦ, віце-президент Всеукраїнського біблійного товариства.

Модератором даного наукового зібрання виступив голова Львівського ставропігійного братства святого апостола Андрія Первозванного, координатор інформаційного відділу Львівської єпархії УАПЦ диякон Юрій Федів.

Під час роботи наукового круглого столу, з благословення Блаженнійшого Митрополита Макарія (Малетича), за заслуги перед Українською Автокефальною Православною Церквою та з нагоди проведення Перших патріарших читань приурочених 100-річчю від дня народження Святійшого Патріарха Димирія (Яреми), Преосвященнійший владика Віктор (Бедь), голова Комісії з духовності, освіти та катехізації УАПЦ провів ряд нагороджень, зокрема:

  • Хмільовського Миколая Андрійовича – медаллю «Святого апостола українського Андрія Первозванного» І ступеня;

  • Ходькової Людмили Павлівни – медаллю «Святого апостола українського Андрія Первозванного» І ступеня;

  • Марковича Костянтина Петровича – медаллю «Святого рівноапостольного Великого князя Київського Володимира» ІІ ступеня.

Після нагородження, владика Віктор, підвів узагальненні підсумки роботи Перших патріарших читань.

Із заключним словом до учасників високого наукового зібрання звернувся Блаженнійший Макарій (Малетич), Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви.