Парафіяни Городоцької громади УАПЦ відвідали м. Холм та взяли участь в церковних і світських урочистостях


21 вересня парафіяни храму Турковицької Ікони Божої Матері м. Городка Львівської області (настоятель благочинний митр. прот. Степан Целень) відвідали м. Холм у сучасній Польщі та взяли участь в урочистих заходах.

Саме 21 вересня українська православна громада міста святкує храмовий празник Різдва Богородиці. В ці дні Українським товариством, яке очолює пан професор Григорій Купріянович, було організовано святкові заходи до вшанування150-річчя Михайла Грушевського - першого Президента України.

Під час відзначень свята Холмської ікони Божої Матері у середу 21 вересня відбулася урочистість посвячення хреста в пам’ять Михайла Грушевського, який був споруджений днем раніше. Хрест стоїть поруч холмської кафедральної православної церкви св. Івана Богослова, у якій у жовтні 1866 р. був охрещений син Глафіри та Сергія Грушевських.

Освячення хреста під час святкового хресного ходу звершили Високопреосвященніший архиєпископ Люблинський і Холмський Авель та Преосвященніший єпископ Перемиський і Горлицький Паїсій. Після посвячення біля хреста була відслужена заупокійна литія за раба Божого Михайла. Співав хор Перемисько-Горлицької православної єпархії «Ірмос» під диригуванням Маріанни Ярої.

Хрест в пам’ять Михайла Грушевського споруджено старанням Українського Товариства з благословення Високопреосвященнішого архиєпископа Люблинського і Холмського Авеля. Хрест став другим матеріальним свідченням пам’яті про М. Грушевського у Холмі, першим була меморіальна дошка на будинку поруч церкви поміщена там чверть століття тому назад – у 1991 р. Невдачею закінчилися поки що старання про найменування однієї з вулиць чи скверів Холма іменем цього визначного українського історика чи спорудження у цьому місті пам’ятника М. Грушевському.

Спорудження та посвячення хреста в пам’ять Михайла Грушевського було частиною Холмських відзначень 150-річчя народження Михайла Грушевського, які почалися саме святковою Літургією у холмській православній церкві.

Черговим пунктом програми Холмських відзначень 150-річчя народження Михайла Грушевського було покладення вінків до дошки на честь Михайла Грушевського на будинку поруч холмської православної церкви (вул. Сенкевича 8). Вінки поклали делегації: представництв української держави в РП, міста Холма, товариств «Холмщина» в Україні, міста Ковель, львівської облдержадміністрації та Українського Товариства і Союзу українців Підляшшя. На завершення урочистості проспівано гімн України