У Кам'янці-Бузькій на Львівщині вшанували 100 річчя від дня народження Патріярха Димитрія


"Спілкуючись із Патріярхом Димитрієм ми всі отримували неоціненну енергію позитиву і любові до історії нашої Української Церкви та надбання прабатьків. Де б ми не їхали, Владика завжди знав, що розповісти про храм у селі чи місті, повз який ми проїжджали. Патріярх Димитрій був глибоко віруючою людиною, яка любила свою родину, свій рідний край та мову, якою навчила Його розмовляти мама. Приязність до парафіян та пастви була запорукою його душпастирської праці, яка була досить нелегкою у повоєнні часи. Патріярх Димитрій був провістком нашої Незалежної України, бо ще 19 серпня 1989 р. проголосив Третє відродження УАПЦ, сміливо пішов проти комуністичного режиму і Його підтримали вірні і Петро-Павлівської церкви м. Львова, і українці Галичини і Наддніпрянщини. Це є історична постать, яка заслуговує поваги, як на загальноцерковному, так і державному рівнях"- зазначив Блаженніший Митрополит Макарій, відкриваючи Вечір пам'яті Патріярха Димитрій у м. Кам'янці-Бузькій, присв'ячений 100 річчю від дня Його народження.

18 вересня зусиллями Жовківсько-Кам'янка-Бузького деканату Львівської єпархії УАПЦ при сприянні Міської та Районної рад урочисто проведено пам'ятний вечір, який було приурочено 100 річчю від дня народження Патріярха Димитрія.

Саме у м. Кам'янці-Бузькій о. Володимир Ярема душпастирював у 50-ті роки у храмі Різдва Богородиці. Теплі спогади про парафіян і місто залишилися у родини Патріярха. Ними поділилася донька п. Леся Коза, яка прибула на святкування разом із чоловіком п. Юрієм та старшою сестрою п. Ганною Березою. 

 Цього вечора молодь цитувала поезію Патріярха Димитрія, присутні могли почути і музичний твір "Херувимську пісню - Стрілецьку" у виконанні хору "Ставрос" із м. Львова.

Музичну сторону заходу показали місцевий колектив районного будинку культури "Надбужани", парафіяльні хори с. Любеля та Успенської церкви м. Дублян, а також народний ансамбль с. Вирів.

Від благодійного фонду імені Патріярха Димитрія виступив о. диякон Юрій Федів, який розповів присутнім про роботу організації та представив праці, присвячені особі Патріярха.

Під час святкування відбулося нагородження благословенними грамотами вояків АТО та волонтерів, які сприяють збору гуманітарної допомоги. 

Владика Макарій подякував організаторам святкування о. Андрію Вересу та о. Василю Морозу, державній владі міста та району, а також усім колективам та присутнім за небайдужість і працю у вивчення та дослідження життєвого шляху Патріярха Димитрія.

Спільним виконанням молитви за Україну завершилися урочистості у м. Кам'янці-Бузькій.