УАПЦ вдячна Верховній Раді України за звернення до Вселенської Патріярхії щодо надання Автокефалії українській Церкві


Українська автокефальна православна церква висловлює вдячність депутатам Верховної Ради України щодо прийняття та ухвалення звернення до Вселенської Патріярхії.

Це є рішення історичним, адже уряд вперше офіційно висловив свою позицію щодо питання Православної церкви в Україні.

Нагадаємо, що ще 26 грудня 2014 р. Єпархіяльна рада Львівської єпархії направила звернення від УАПЦ щодо цього питання до  депутатів Верховної Ради України, на що отримала позитивну відповідь від Комітету з питань культури та духовності та ряду народних депутатів.

Верховна Рада 16 червня ухвалила звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію православній церкві в Україні.

Цю постанову підтримали 245 членів парламенту – повідомляє BBC Ukrainian. 

Верховна Рада України звертається до Вселенського Патріарха з проханням:

  • визнати нечинним акт 1686 р. як такий, що був прийнятий з порушенням священних канонів Православної Церкви;
  • взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав Українське православ’я;
  • заради блага Православної Церкви в Україні та цілісності українського народу видати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні, на основі якого вона могла посісти належне місце у родині Помісних Православних Церков.

Ініціаторами проекту постанови є спікер ВР Андрій Парубій, голова комітету Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, депутати Сергій Висоцький, Андрій Левус і Віктор Єленський (всі - фракція "Народний фронт"), а також Марія Матіос (Блок Петра Порошенка).