У Полтаві 6 лютого пройшов 19-й собор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ


На соборі Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ підвели підсумок діяльності в 2015 році та намітили шляхи подальшої роботи

6 лютого 2016 року у вітальній залі обласної бібліотеки ім. І. Котляревського, під головуванням архієпископа Афанасія (Шкурупія), відбувся 19 єпархіальний Собор Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви, в якому взяли участь священнослужителі та представники парафій, а також гості.

Після "Отче наш" та благословення архієпископа Афанасія, архієрейський хор виконав два духовних твори - 3 антифон Юрія Сластіона та "Милість спокою" Григорія Китастого.

Потім Його високопреосвященством, у співслужінні кліру, було звершено молебень на прикликання помочі Святого Духа перед початком усякого доброго діла, після чого Владика Афанасій побажав усім присутнім плідної роботи. Президію Собору очолив правлячий архієрей - архієпископ Афанасій, членами президії обрано ігумена Антонія (Бондарця), секретаря Консисторії, та благочинного Харківської області протоієрея Станіслава Аштраф'яна.

Після обрання президії Його високопреосвященство Афанасій виступив із звітною доповіддю, в якій розповів про головні події, що відбулися в єпархії протягом 2015 року - в сфері розбудови єпархії, культурно-просвітницької, місіонерської, соціальної роботи, волонтерського руху та на інших ділянках життєдіяльності, а також про служіння правлячого архієрея. Владика наголосив на тому, що в останні роки Харківсько-Полтавська єпархія стабільно розвивається, вносячи посильний вклад у духовне наповнення національного відродження на теренах Полтавської і Харківської областей.

Територія єпархії одна з найбільших - 60 тисяч кв. кілометрів, а відстань, скажімо, від межі з Київською і Донецькою областями складає майже 500 кілометрів, парафії також розташовані на достатньо великій відстані одна від одної (наприклад, вмч. Георгія Побідоносця поряд з Київською областю, а Святого Духа з Донецькою), що ускладнює спілкування правлячого архієрея із священиками та вірянами, але в єпархії з цим успішно справляються.

За минулий рік єпархія поповнилася 10 парафіями - 4 повернулися в повноту Церкви з ХПЄ УАПЦ (оновленої), 2 перейшли з УПЦ КП і 4 було створено з ініціативи віруючих. Крім того, архієпископом Афанасієм було звершено 3 священицькі і 4 дияконські хіротонії. Прийнято з інших конфесій 6 священиків, будується великий храм у с. Давидівці Пирятинського району, але на сьогодні стоїть велика проблема із будівництвом храмів.

Правлячим архієреєм звершено 67 Божественних літургій, здійснено 7 архіпастирських виїздів на парафії та звершено в них літургії, закладено дві нові церкви з освяченням місця під будівництво храму та хрестів, а також майже після кожного богослужіння архієпископ Афанасій звершує молебні за здоров'я недужих та проводить прийом бажаючих.

Архієпископ Афанасій також розповів про тісну співпрацю в духовно-культурній сфері Полтавщини з управлінням культури Полтавської ОДА, зокрема, в організації і проведенні щорічного міжрегіонального фестивалю духовної музики "Небесні перевесла", заснованого спільно Консисторією єпархії і управлінням культури Полтавської ОДА.

Владика також наголосив, що Харківсько-Полтавська єпархія готова вносити ще більший вклад у духовне й культурне відродження української нації, лиш би на те була добра воля органів державної влади, адже наприкінці минулого року, стараннями недружньої конфесії, намітилося відсторонення нашої єпархії від активного суспільно-громадського життя Полтавщини. Жаль, що керівництво області піддається на провокації УПЦ Київського патріархату. Нічого іншого, окрім шкоди, в цей непростий і достатньо важкий час для України, така політика не принесе. Тільки мобілізація всіх матеріальних, інтелектуальних і, перш за все, духовних ресурсів принесе успіх у побудові нової України. А наша Церква і, відповідно, Харківсько-Полтавська єпархія можуть підставити державі своє плече.

"Усвідомлюючи і свою відповідальність за рівень духовно-морального стану українського суспільства, ми подаємо руку допомоги владі, прагнучи до співпраці в різних галузях життя, зокрема в культурній і просвітницькій сферах, - зазначив архієпископ Афанасій. - Але поділ, який нині робить влада між Церквами, визначаючи "державну", лише роз'єднує, створює ще глибшу прірву на рівні світогляду, сприймання тих глобальних державотворчих і духовно-моральних процесів, що відбуваються в Україні".

Але цим розвитку нашої єпархії не зупиниш. Навпаки, ми будемо працювати ще з більшим завзяттям. І навіть за відсутності співпраці єпархія буде самостійно організовувати духовно-культурні та церковно-мистецькі заходи, залучаючи до їх проведення широкий загал демократичної громадськості. Високі начальники приходять на деякий час і відходять собі, а Церква залишається, бо вона - Тіло Христове, а Христос вічний.

"У Павла Тичини в одному з віршів є такі слова: "Адже це уже не дивно, що ми твердо, супротивно, владно устаєм. Ми йдемо походом гідним, - всім пригнобленим і бідним руку подаєм", - нагадав Владика Афанасій. - І це для нас найголовніше - завжди бути Церквою простого народу не на словах, а на ділі. Це важко, але ми не маємо права у цій святій справі схибити".

В Харківсько-Полтавській єпархії проводиться велика волонтерська робота по організації гуманітарної допомоги захисникам України, волонтерський центр Консисторії безпосередньо доставляє допомогу в зону АТО. Архієпископ Афанасій бере в цій діяльності активну участь. Зокрема, 10-11 січня 2015 року особисто перебував під м. Щастя у розташуванні 92 ОМБР, де зустрічався з командуванням, звершував молебні на передовій та бесідував із воїнами. Священики на місцях, організовують допомогу бійцям АТО.

До речі, в минулому році стараннями волонтерського центру єпархії було відремонтовано 22 двигуни для БТРів і доставлено в бригаду, не кажучи вже про інші різноманітні види допомоги.

Більш детально про місіонерсько-просвітницьку діяльність в єпархії, зокрема волонтерський рух, поїздки в зону АТО та різні заходи на теренах ХПЄ, звітував голова відповідного відділу Консисторії, протодиякон Олександр Горай.

Благочинний Харківської області протоієрей Станіслав Аштраф'ян прозвітував про роботу в благочинні, вніс кілька пропозицій, спрямованих на розвиток єпархіального життя. Учасники Собору жваво обговорювали різні питання, що виносились на обговорення під час засідання, та вносили свої пропозиції.

Загалом, на 19 єпархіальному Соборі ХПЄ було розглянуто 12 питань життєдіяльності єпархії та прийняті відповідні рішення, оновлено склад єпархіальної ради та створено церковний суд.

З вітальним словом до присутніх на Соборі звернулася заступник начальника управління культури Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко, яка наголосила на важливості для державного будівництва тісної співпраці в царині духовності й культури між державною владою і релігійними організаціями та висловила подяку всім присутнім за вагомий внесок у цю сферу.

Владика Афанасій передав для Полтавської обласної наукової бібліотеки ім. Котляревського "Православний молитовник" українською мовою, виданий до 2000-тисячоліття Різдва Христового, подякувавши директору Тетяні Зеленській за допомогу в проведенні Собору.

Прес-служба Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ