Представники УАПЦ відкрили Світовий конгрес українських молодіжних організацій


З благословення Предстоятеля УАПЦ владики Макарія член молодіжної комісії УАПЦ, прот. Віталій Даньчак (м. Київ) привітав Світовий конгрес українських молодіжних організацій, що проходить цього року в Одесі. Після того, як прозвучав гімн України, було зачитано вітальне слово від Блаженнішого Макарія:

Дорога і люба серцю українська молоде! Від повноти Української Автокефальної Православної Церкви вітаю цьогорічну Вашу зустріч, яка проходить у дні святкування Україною свята НЕЗАЛЕЖНОСТІ. Здебільшого через політичні, а також і економічні чинники Ваші родичі покинули Україну і оселилися у тих країнах, де вони змогли реалізуватися та відчути свою самобутність.

Форум молоді -  це, насамперед, історична подія, бо Ви прибули з різних куточків ваших поселень. Ви маєте унікальну можливість познайомитися, поспілкуватися, поділитися своїм досвідом, почерпнути корисне і уникнути руйнації і асиміляції у своїй країні. Та найголовніше - Ви маєте можливість вільно відвідати свою історичну Батьківщину, чого багато років не могли зробити ваші родичі через політичну і репресивну систему, яка діяла в СРСР.

Головним чинником збереження української ідентичності була і залишається Церква. Як споруда вона збирає Вас у своїх стінах для спільної молитви до Бога, як інституція зберігає у лоні нашої української громади.

Українська Автокефальна Православна Церква розуміє духовні потреби української молоді із діаспори та щиро вболіває за її розвиток. Адже два наші Патріархи -  і Мстислав, і Димитрій особливо уповали до молоді, оскільки значна  частина їхнього життя пройшла в іншомовному середовищі США та Польщі.

УАПЦ розпочинала Майдан у 2013 р. і зачаровувалася національною гідністю, самовідданістю та жертовністю щодо встановлення демократичних цінностей не тільки у Галичині, але і у всій державі. Вони повинні прижитися в Україні, щоб не зруйнувати прадідівське натхнення до заповідей Бога і високоморального християнського життя.

Вітаємо Вас, засилаємо молитви до Всевишнього за добрий початок та плідну і корисну працю для розвитку нашої української громади.

 Макарій,

Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УАПЦ  

 

Нагадаємо, форум "Одеса 2015" (ФУМД)  триватиме з 18 до 28 серпня. До Одеси з'їхалася українська молодь з усього світу. У ФУМД також беруть участь представники 30 країн української діаспори, зокрема, українських молодіжних громадських організацій з Казахстану, Сербії, Росії, Румунії, Латвії, Молдови, Болгарії, Хорватії, Іспанії, Франції, Польщі, Німеччини, Чехії, Японії та інших країн.