Ювілейна академія присвячена св. Володимиру Великому у м. Яворові Львівської області


У неділю 16 серпня  в Народному домі «Сокіл» м. Яворова церковний хор храму Симеона Стовпника с. Нагачева презентував ювілейну академію з нагоди вшанування пам'яті Володимира Великого - видатного державного та політичного діяча, князя Київського, творця середньовічної європейської держави Руси-України Захід був приурочений до 1000 ліття його упокоєння, що виповнюється у 2015 році.

Слухаючи цей виступ, я пригадала собі зустріч з Галиною Івасюк-Крисою, котра у грудні минулого року  приїздила в Домажирську школу на вечір пам’яті свого незабутнього брата Володимира Івасюка. Зворушена дійством, п. Галина серед іншого сказала: «Я ще раз пересвідчилася в одному: що зараз війна, страшна, дика, але від нас Росія не потребує наших земель, заводів, а тільки нашого генофонду. Тобто - вас сильних, вас красивих, вас талановитих,  потужних».

Ось так – сильно, красиво, талановито, потужно  представив себе в Яворові нагачівський хор, котрий, до речі, уже не вперше оздоблює пісенним вінком сцену районного храму культури. Майже дві години нагачівці тримали увагу залу піснею і словом, історичними екскурсами й легендами, самі перепускаючи все через своє серце і змушуючи глядача до роздумів, до сльози й до усмішки, до гордості за свою Вітчизну і до перестороги до ворогів, від яких, як писав митрополит Іван Огієнко: «За довгі віки свого існування народ український натерпівся муки, набрався горя та лиха і, проте, перегорівши як криця, як золото в огні, вийшов чистим із мук та неволі, вийшов міцним та дужим, талановитим та тямучим…» Виступ нагачівці засвідчив, що вони є спадкоємцями цього великого народу з високою культурою та духовністю, із традиціями, які закорінені у тисячоліттях.

Ювілейна академія та поїздка до Яворова відбулися за ініціативи отця-декана УАПЦ Тарасія Піджарка, котрий виголосив молитовне звернення до святого рівноапостольного князя Володимира і його синів, князів-стастотерпців Бориса і Гліба, перших руських святих. Під час виступу прозвучали двадцять дві пісні на прославу Бога, Пресвятої Богородиці, під захист яких і віддав свою державу князь Київський, покладаючи великі надії на  її майбутній розвиток і благоденство народу, пісні про Володимира Великого, про Україну, про рідну матір. Частину духовних пісень хористи виконують на Богослужіннях у рідному храмі, а деякі вивчили спеціально для виступу.

 Спочатку виступили перед односельцями у Народному домі, відтак приїхали до Яворова. Ведучі академії Ірина Вотусь, Наталя Фульмес, Павло Кандяк, Тарас Бурда. Солісти: сестри Ірина й Мар’яна Горбачі, Мар’яна Пісоцька, Марія Пешко, Ярослава Кунанець, Оля Суровик, Андріана Антонишин, Христина Жук, Тарас Бурда, Наталя Фульмес. У ролі князя Володимира - Богдан Жук, княгині Ольги – Анна Кук. Незмінний музичний керівник хору - Іван Гіщак.

Нагадаємо, 25 лютого 2015 Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної європейської держави Руси-України». Відзначають цю дату і на рівні Українських Церков. Зокрема, Блаженніший Макарій, Предстоятель УАПЦ, Митрополит Київський і всієї України, звернувся до пастирів та вірних з посланням «Молитвами святого князя Володимира Великого творимо нову Україну», яке завершується словами: «У цей ювілейний рік молимось, щоб Милостивий Господь Бог дарував нам єдність в об'єднанні Церкви на братерській основі. Щоб Київська традиція християнства відродила свій центр у Києві, а не Римі чи Москві, щоб Дніпровські води несли віру спасіння тисячолітньої давності й кожний християнин, взявши приклад із святого рівноапостольного князя Володимира Великого, докорінно змінив свій стиль життя: на глибоку віру, шану і любов».

Олена БУТКО