В Ужгороді відбулися збори новоутвореної Карпатської єпархії УАПЦ


10 червня під головування керуючого адміністратора новоствореної Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви архімандрита Віктора Бедь, з благословення Блаженнійшого Макарія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УАПЦ, в Ужгороді відбулось перше засідання єпархіальних зборів єпархії.

 

На порядок денний єпархіальних зборів було винесено наступні питання:

1. Про підсумки роботи Архієрейського Собору УАПЦ від 3 червня 2015 року.

2. Про підсумки роботи Помісного Собору УАПЦ від 4 – 5 червня 2015 року.

3. Про входження до Карпатської єпархії УАПЦ парафій та священнослужителів.

4. Про прийняття Статуту консисторії (єпархіального управління) Карпатської єпархії УАПЦ

5. Про обрання правлячого архієрея Карпатської єпархії УАПЦ.

6. Про затвердження рішення щодо обрання правлячого архієрея Карпатської єпархії УАПЦ.

7. Про обрання єпархіальної ради Карпатської єпархії УАПЦ.

7. Різне.

 

За результатами роботи єпархіальних зборів Карпатської єпархії УАПЦ з усіх питань порядку денного прийнято відповідні рішення.

 

Згідно давніх українських церковних традицій, які закріпленні в Статуті УАПЦ, вибори правлячого архієрея єпархії проводяться вірними та священнослужителями відповідної єпархії. Тож у відповідно до цих положень представники парафій та духовенства, що увійшли до складу Карпатської єпархії УАПЦ, провели вибори свого правлячого архієрея. За результатами голосування (під головуванням протоієрея Олександра Смоліна), на альтернативній основі, абсолютною більшістю голосів правлячим архієреєм Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви, з центром єпархіального управління в м. Ужгороді, було обрано архімандрита Віктора Бедь.

 

До складу єпархіальної ради Карпатської єпархії УАПЦ обрано п’ять осіб: архімандрита Віктора Бедь (голова), архімандрита Діодора Муратова, протоієрея Олександра Смоліна, Урсту Сергія Васильовича та Дідуха Ореста Петровича. Надалі, у разі необхідності, за поданням парафій склад єпархіальної ради буде розширено.

 

Станом на 10 червн

я 2015 року до складу Карпатської єпархії УАПЦ увійшли 12 парафій та 11 священнослужителів, які раніше належали до Української Православної Церкви Московського патріархату, зокрема Мукачівської та Хустської єпархій УПЦ МП.

Участь у єпархіальних зборах Карпатської єпархії УАПЦ прийняли уповноважені представники парафій та ініціативних груп з 8 районів і міст обласного підпорядкування Закарпатської області – міст Ужгорода та Мукачева, Ужгородського, Мукачівського, Перечинського, Виноградівського, Тячівського та Воловецького районів.

 

Українська Автокефальна Православна Церква, як давня Українська Церква що відродилась 5 травня 1920 року в Українській Народній Республіці та надалі була піддана репресіям, гонінням і забороні з боку колишнього тоталітарного комуністично-радянського режиму СРСР та УРСР (єпископат та переважна більшість духовенства якої до 1936 року було фізично знищено комуністично-сталінським режимом), є духовною спадкоємницею апостольської християнізації Скіфії-Русі-України апостолом українським Андрієм Первозванним (середина І ст.), первинної Української Церкви заснованої у 862 році за правління блаженного князя київського Оскольда, з династії київських князів Кия, і святителя Фотія, патріарха Константинопольського (під назвою Руська Церква), перебуває у молитовній єдності із Вселенським патріархатом та підтримує об’єднання всіх Православних Церков на теренах нашої держави в єдину помісну Українську Церкву. Під час богослужінь в УАПЦ першими підносяться імена Вселенського патріарха Варфоломія, першоієрарха Матері-Церкви в Україні, а відтак Блаженнійшого Макарія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви. Єпископат Української Автокефальної Православної Церкви має канонічну єпископську спадковість, яку було відроджено у 1942 році, з благословення Вселенського патріархату, єпископатом канонічної Польської Православної Церкви та збережено через УАПЦ в діаспорі, які належать до Вселенського патріархату.

 

Прес-служба Карпатської єпархії УАПЦ