25 років тому Україна отримала першого Патріарха УАПЦ - Мстислава


«Щоб Вас визнали, спочатку зробіть це самі»-Патріарх Мстислав

5-6 червня 1990 р. у м. Києві пройшов І Всеукраїнський Собор УАПЦ, який обрав першого в історії України Патріярха - Мстислава. На той момент владиці було 92 роки. Патріарх Мстислав полетів, до тоді ще існуючого СРСР, полетів в Україну через Москву на приватне запрошення депутата Верховної Ради СРСР Юрія Сорочника. Його  інтронізація відбулася 18 листопада 1990 р. у Свято - Софіївському соборі м. Києва.

"Український народ має одну прикмету, покладену в основу його натури - незламну прихильність до волі та незалежності.

Сьогодні, в цей великий історичний день, коли наша Україна оголосила свого Патріарха і розпочала своє незалежне духовне життя, ми, члени Всеукраїнського Собору Української Автокефальної Православної Церкви звертаємось до вас словами апостола Павла: "Накінець, браття, радійте, удосконалюйтесь, тіштеся, будьте однодумні, майте мир, - і Бог любові і миру буде з вами" (1 Кор. 13, 11).

Здійснилась давня мрія нашого народу - признано патріаршу гідність Києву, колисці християнства на цілому Європейському Сході. Патріархат Церкви - це видимий знак зріслості і самобутності Помісної Церкви, це могутня рушійна сила в церковному і народному житті. Патріархат для України - це найбільш доцільна ієрархічна одиниця у формуванні УАПЦ, цілком логічне завершення норм, ідеології і морального стану церковного життя... Ідімо до Церкви - джерела нашого духовного життя і принесімо свою подяку і благання в молитвах до Христа-Спасителя. Амінь." - із звернення першого організаційного Всеукраїнського Собору УАПЦеркви до українського народу.

 "Ми любили і шанували Його Святість Патріярха Мстислава і як могли виявляли нашу любов і пошану. Як Він повертався із тяжкої подорожі з України та після відвідин Вселенського Патріярха ми масово поїхали
зустрічати Його Святість.  Адміністрація аєропорту стривожилась побачивши стільки людей і поставила перед нами бар'єр, сказавши, що тільки дві особи можуть підійти  з квітами до Патріярха, а якщо хтось ще ступить за бар"єр, то Патріярха  вивезуть іншими дверима"- вірна соратниця Патріярха Мстислава, колишня працівниця консисторія Надія Мірчук, м. Лівінгстон, США.

              

25-26 червня 1992 р. без відома і благословення Патріяарха УАПЦ Мстислава було утворено УПЦ КП. УАПЦ знято з державної реєстрації.  Патріарх Мстислав мав своє бачення щодо цієї церковної структури та до кінця життя намагався відновити легальну діяльність УАПЦ.

МОЛИТВА ПАТРІАРХА МСТИСЛАВА ЗА УКРАЇНУ

Боже Великий. Боже Могучий, Єдиний! Ось ми, грішні діти Твої, в покорі наших сердець приходимо до Тебе і схиляємо свої голови. Отче, прости наші провини і провини наших батьків, дідів і прадідів, Прийми нині і нашу подяку за безмежне Твоє милосердя до нас. Вислухай наші моління та прийми благання покірних сердець наших. Благослови вітчизну нашу Україну, волю, щастя і свободу дай їй! Премилосердний Боже, всім, хто вдається до Тебе, ласку свою подай. Отже, благаємо Тебе за братів наших, що в засланні перебувають, що у в'язницях тяжко караються, за вдовиць, сиріт і калік. За тих, що потребують наших молитов, за тих, що ослабли і похитнулися у вірі. З'єднай нас у одну велику сім'ю, щоб усі люди, як браття, на вільній українській землі, славили величне Ім'я Твоє. Великий Всемогучиий Боже!

В руки Твої віддаємо нашу долю, долю вітчизни нашої. Ти вивів з рабства та неволі народ Свій, ми віримо, що Ти даси нам і Святій Церкві Своїй кращу долю, щастя і волю. А осяяна Твоїм милосердям Україна наша славитиме Тебе завжди, нині і повсякчас і на віки вічні.  Амінь.