У Києві 23 квітня відбувся архиєрейський собор УАПЦ


23 квітня у Києві відбувся архиєрейський собор УАПЦ під головуванням місцеблюстителя Київського Митрополичого престолу Високопреосвященішого Митрополита Львівського Макарія за участі усього єпископату Церкви.

Собор прийняв Постанови, звернення та ряд рішень, що визначають напрямок розвитку та діяльності УАПЦ.

Предметом розгляду Собору стала підготовка до Помісного собору УАПЦ, який відбудеться 4-5 червня 2015 р. у м. Києві та буде присвячений 25-й річниці вибору першого Патріярха УАПЦ Мстислава.

Першим питанням Собору буде вибір Предстоятеля УАПЦ, для чого створено передсоборову комісію у складі:

1. Митрополит Галицький Андрій (Абрамчук).

2. Єпископ Харківський і Полтавський Афанасій (Шкурупій).

3. Митрофорний протоієрей Микола Винар, декан Сокальського Львівської єпархії.

4. Митрофорний протоієрей Стефан Яремчук, настоятель церкви св. Миколая Набережного Київської єпархії.

5. Митрофорний протоієрей Віталій Даньчак, священик Андріївського кафедрального собору м.Києва.

6. Митрофорний протоієрей Анатолій Залізницький, благочинний Тернопільського благочиння Тернопільської єпархії.

7. Митрофорний протоієрей Євген Шувар, проректор Івано-Франківської ВБА.

Архиєрейський собор УАПЦ звертається із запрошенням прибути на собор представників Вселенської Патріярхії та діаспорної частини Української Православної Церкви.

Собором прийнято ряд адміністративних рішень:

1) Виведено поза штат УАПЦ архиєпископа Житомирського і Поліського Володимира (Шлапака);

2) єпископом Тернопільським, керуючим Хмельницькою єпархією призначеного вікарного архиєрея Мстислава (Гука).

3) Митрополиту Вінницькому і Брацлавському Роману (Балащуку) доручено й надалі опікуватися крім Вінницької єпархії парафіями із Хмельницької, які перебували під Його батьківською опікою.

4) До клиру УАПЦ прийнято духовенство київського деканату УАПЦ (о) Архиєпископа Ігоря Ісіченка на чолі із деканом о. Дмитром Присяжним. Священикам, як вийняток, збережено адміністратуру деканату, який підпорядковується безпосередньо Предстоятелю та архиєрейському собору.

Архиєрейський собор ухвалив Заяву щодо об'єднання на даному етапі УАПЦ та УПЦ КП у єдину Помісну Церкву. Відповідно сформовано передсоборову комісію та сформульовано передумови поєднання двох Церков з надією приєднання до цього процесу і УПЦ МП.

Митрополит Макарій звернувся до архиєреїв УАПЦ та закликав Предстоятелів інших українських церков до реальних щирих дій, а не тільки усних висловлювань.

Собором єпископату УАПЦ ухвалено звернення до Президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка, до директора музею "Софія Київська" Нелі Куковальської щодо вирішення проблемного питання із кафедральним собором св. ап. Андрія Первозваного у м. Києві та негайним оформленням відповідної документації, яке затягується вже понад 1,5 місяці.

Місцеблюститель Київського митрополичого престолу подякував правлячим архієреям за плідну працю під час архієрейського собору, закликав до розвитку високодуховної праці в єпархіях, попросив Божого Благословення на підготовку та проведення Помісного Собору. Також Митрополит Макарій призвав Божу допомогу нашому Українському війську перемогти спільного ворога, а жителям східних Донецької та Луганської областей згуртованості та єдності, як єдиної родини нашої славної держави України.