Звернення Патріархії УАПЦ з приводу ситуації, яка виникла внаслідок єднання Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (О) із УГКЦ


На численні запити вірних Патріархія УАПЦ повідомляє, що Українська Автокефальна Православна Церква жодних діалогів із Українською Греко-Католицькою Церквою щодо євхаристійної чи адміністративної єдності не веде. Натомість такий діалог провадить Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (оновлена), яка зареєстрована в Україні як окрема конфесія та очолюється архієпископом Ігорем (Ісіченком).

Після початку діалогу Харківсько-Полтавської Єпархії УАПЦ (оновленої) із УГКЦ щодо такого єднання більшість парафій, очолюваних архієпископом Ігорем (Ісіченком), повернулися до Української Автокефальної Православної Церкви: п’ять парафій увійшло до Харківсько-Полтавської єпархії (архієпископ Афанасій Шкурупій); 15  – до Київської єпархії Київського деканату (благочинний –  митр. прот. Дмитро Присяжний), а одна парафія до Черкасько-Кіровоградської єпархії.

Із архієпископом Ігорем (Ісіченком) на нинішній час залишаються наступні 10 парафій (із 31), які беруть участь у процесі новітньої унії та планують перехід до УГКЦ:

1.      Свято-Дмитрівська парафія м. Харкова  (о. Віталій Зубак);

2.      Парафія св. Миколая с. Мурафа (Харківська обл. – о. Павло Кущ);

3.      Парафія Різдва Богородиці с. Глушківка (Харківська обл. – о. Олег Усов);

4.      Парафія св. Юрія м. Полтави (о. Ігор Литвин);

5.      Парафія св. Миколая (с. Глибока Балка Полтавської обл. – о. Василь Крупа);

6.      Парафія Покрови Богородиці м. Сватове (Луганська обл. – о. Дмитро Романків);

7.      Парафія Св. вмч. і ціл. Пантелеймона м. Миколаїва ( о. Іван Лещик);

8.      Парафія Покрови Богородиці м. Цюрюпинська (Херсонська обл. о. Леонід Сливканич);

9.      Парафія Преображення ГНІХ м. Канева (Черкаська обл. – о. Володимир Червонніков);

10.              Парафія Святого Духа м. Москви  (о. Яків Кротов).  

Щодо парафії св. Бориса і Гліба м. Києва, то два священики храму повернулися в УАПЦ, настоятель – митр. прот. Юрій Бойко залишився в юрисдикції архієпископа Ігоря. Під час богослужінь священнослужителі згадують Блаженнішого Макарія, Предстоятеля УАПЦ.

Зазначені парафії, священнослужителі та архієпископ Ігор (Ісіченко) не належать до УАПЦ та не мають права висловлюватися від імені Української Автокефальної Православної Церкви.

Пресслужба  Патріархії