Хор "Ставрос" представив УАПЦ на двох міжнародних фестивалях


20 травня у храмі св. Лазаря м. Львова відбувся VI Міжнародний фестиваль "Хваліте Господа з небес", який спільно організовує Управління культури м. Львова та Львівський муніципальний хор "Гомін".

Цього дня духовну спадщину українського народу продемонстрували Львівський муніципальний хор "Гомін", Заслужена хорова капела "Боян", хор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (м. Полтава), Студентський хор "Дівочі мрії", Народний чоловічий хор "Орфей", Хор "Надсяння" таХор "Ехо" з Польщі.

Хор "Ставрос" Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного на запрошення організаторів також прийняв участь у даному заході та виконав ряд духовних піснеспівів українських композиторів.

21 травня Винниківська міська рада спільно з Львівським муніципальним хором «Гомін» провели Міжнародний фестиваль духовної пісні «Достойно є». Захід пройшов у храмі рівноапостольних святих Володимира і Ольги УАПЦ у Винниках.

Участь у ньому взяли колективи з Румунії, Польщі, Східної України, Львова та Винник.

Привітав керівників міст Польщі, учасників і усіх присутніх міський голова Винник Володимир Квурт, зокрема зазначивши: «Тішуся, що міжнародний фестиваль духовного співу «Достойно є…» стає традиційним, адже пісня до Бога – це наше спільне його возвеличення, пісня любові, добра і миру». Про важливість фестивалю для культурного обміну говорив бургомістр гміни Грудзьонз. 

Хор Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного "Ставрос" на запрошення організаторів також прийняв участь у даному заході та представив галицьку православну громаду.

Колектив виконав духовні твори Петра Гончарова "Хресту Твоєму", "Святий Боже", Гребенщикова "Богородице, Діво", А. Веделя "Христос Воскрес" та Архангельського "Господи, услиши".

Перед винниківчанами та гостями міста виступили також хор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (м. Полтава), хор Асоціації «Хвалім Господа» (с. Вишня Рівня, Румунія), хор "Надсяння" (Львівське суспільно-культурне товариство «Надсяння»), чоловічий хор «Ехо» (м. Гудзьондз, Польща), Народний чоловічий хор «Орфей» Національного університету «Львівська політехніка», Народний чоловічий хор «Дзвін» (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. Гжицького),  Народний хор «Воскресіння» (м. Винники).

Ведуча фестивалю – керівник відділу гуманітарної політики Винниківської міської ради Зоряна Корчовська – розповіла присутнім про кожен колектив, який співав у храмі. Така візитівка сприяла знайомству з хорами, які виконали у Винниках пісні духовного спрямування, зокрема – «Достойно є…», «Ангел сповіщав», «Блажен муж», «Милість миру», «Христос Воскрес», «Благослови, душе моя, Господа», «У Царстві твоїм», «Світло тихо», «Нині відпускаєш», «Богородице, Діво», «Святий Боже», «Хваліте Господа з небес» та багато інших.

Духовний спів – це не тільки атестат нації, не тільки популяризація духовної пісні. Він має і об’єднавчий характер. Саме це продемонстрували учасники фестивалю, виконавши наостанок «Боже великий, єдиний».

Слова подяки організаторам і учасникам прозвучали від господаря храму – отця Василя Петрика. Усі колективи нагородили дипломами і подарунками.