Проповідь на 6 неділю після П 'ятидесятниці і свята Св. Первоверховних апп. Петра і Павла


"Встань, візьми свою постіль та йди до свого дому "(Мф.9,6)

 Сьогоднішній недільний, святковий літній день, подає нам два євангельських читання. Одне –шостій неділі після Зіслання Святого Духа, друге – величному святу пам'яті Первоверховних  апостолів

Петра і Павла.

     Слідкуючи за першим читанням, ми бачимо величне чудо, сотворене Ісусом Христом в час навчання людей в одному з  домів міста Капернаума. В час Господньої проповіді принесли чотири чоловіка на ношах розслабленого, а так як не могли через великий натовп дістатись до середини дому, вони у покрівлі зробили отвір і в такий спосіб опустили розслабленого перед ногами Ісуса Христа. Через їхню віру і сильне бажання допомогти нещасному, Господь сотворив чудо - оздоровив  розслабленого .

     Як бачимо, що цей дім  отримав благодать  бо: по-перше у ньому проповідувалося  Слово Боже, а по-друге відбулася велика подія ,яка показує нам іншу правду –молитва одних допомагає іншим. Цим

Капернаумським  домом у сьогоднішній день для нас є Христова Церква, в якій  завжди перебуває Христос, Який подає благодать  для нас, що просимо і для наших ближніх.

      Заступництва у молитві на сьогоднішній  неспокійний у воєнних діях день потребує кожна людина. Найперше, ця потреба є у нашої матері – землі України. Неменшою є потреба у молитві за батьків і дітей, а також за воїнів, які готові життя своє покласти за ближніх своїх. І Господь радіє, коли бачить могутню віру і сильну молитву Свого народу, який збирається до святих місць, який горнеться до Божих амвонів і жертовників, на які він складає свій біль і терпіння  до ніг Христових. Коли ми довіряємо словам сьогоднішнього Святого Євангелія, то ми є подібні до тих людей дому міста Капернаума, які отримали благодать від слухання Слова Божого, і в дарунок ми сподіваємося отримати через молитву за ближнього і одночасно за себе  винагороду – мир, спокій , добробут.

       Приклади того, що Господь приймає найперше молитви благочестивих людей одних за других, подані і записані у Святому Письмі як Старого так і Нового Завітів. Авраам молиться за міста  Содом і Гомору. Мойсей – жертвує ціле своє життя у молитві за добро ізраїльського народу. Праведний Товита цілим своїм життям доказав, що "давати милостиню , як золото збирати ".

      Великий обов’язок  дбати найперше про ближніх і просити за них Господа, розуміли також святі апостоли. Вони, як зустрічаємо у   

Святому  Євангелії, часто заступалися за нещасних: "Відпусти її, нехай не кричить за нами " – просили за бідну хананейську матір. А для сотника міста Капернаума просять оздоровити  його слугу.

      Сьогоднішній  недільний день вітає нас також  зі святом Св. Первоверховних  апостолів  Петра і Павла. Це нагадує про важливість  апостольського заступництва у сьогоденні. Але ми повинні перед тим, як просити допомоги у них, зрозуміти, що ми теж повинні прикласти зусилля із свого боку. Кожна людина має свій власний розум і вільний вибір. Одного разу апостол Петро виголосив проповідь і після неї охрестилося  три тисячі людей. Сьогодні в один день може виголошуватися понад три тисячі проповідей, а скільки людей навертається ?

      Великою нашою спільною  бідою є байдужість до спільної проблеми, бо найперше ми шукаємо де легше і вигідніше, але забуваємо науку Божу - що широка  і вигідна дорога приводить до загибелі. Сьогодні багато людей жаліються :" А що я можу сам один зробити проти тієї злоби і війни ?" Якщо ми не будемо навіть по осібно опиратися цьому руйнівному духові, то він дасть нас з'їсти нашому ворогові із середини. Порядок і лад Божий  має  бути у кожній християнській душі.

      Життя Св.Апп. Петра і Павла, про яких ми багато знаємо, залишається і в сьогоднішній день, як життя праведників, які гідні подиву і наслідування. Дивуючись, ми питаємо звідки взяти стільки сили у собі, щоб наслідувати цих двох велетнів Духа? І нам відповідає на це апостол Павло: "Щоб через мене ваша хвала збільшувалась у Христі Ісусі … поводьтеся згідно Євангелії Христової" (Флп.1,26-28). Повірмо, що сьогодні святі апостоли, обнімаючи нас своїм духом і благословляючи своїм апостольським благословенням, закликають припасти до ніг Спасителя, як вказано у прикладі доброго поступку у першому  євангельському читанні про оздоровлення   розслабленого .

      Нехай сьогоднішня проповідь розбудить усі  приспані духовно серця, щоб вони прийшли до пізнання правди і як той розслаблений в Капернаумі почули лагідні слова  Христові: "Прощаються тобі гріхи твої, вставай і ходи !".

      

                                        Митр.прот. Ігор Греськів, с. Поповичі Мостиський деканат